22.02.2023 - 11:36
Helsinki Seagullsin monivuotisena ja luotettavana lainopillisena yhteistyökumppanina toimii Lindfors & Co. Lindfors & Co on helsinkiläinen asianajotoimisto, jonka asiakaskunta koostuu sekä kotimaisista että ulkomaisista asiakkaista. Lindfors & Co:lla vastaava osakas Tapio Rantala avaakin kattavassa haastattelussa miten juuri he ovat avustaneet Seagullsia jo neljän vuoden ajan.
Yhteistyö Helsinki Seagullsin kanssa on jatkunut jo kohta neljä kautta. Onko urheiluoikeudessa tapahtunut tänä aikana tapahtunut muutoksia, jotka pitäisi huomioida esim. Pelaajasopimuksia laadittaessa?
Tapio Rantala: ”Heititpä laajan kysymyksen heti kärkeen. Yleisesti voidaan todeta, että huippu-urheilu ammattimaistuu ja siihen liittyvä kaupallinen intressi kasvaa kaiken aikaa. Tämän kehityksen myötä myös urheiluun liittyvien oikeudellisten kysymysten painoarvo kasvaa. Urheilun kaupallisen arvon kasvun ja oikeudellisten kysymysten välinen yhteys on havaittavissa esimerkiksi siinä, että kilpailumanipulaatioon (eli vedonlyöntiväärinkäytöksiin) liittyvistä kysymyksistä on keskusteltu viime vuosien aikana urheiluoikeudessa varsin paljon.
Sitten esimerkiksi yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset ja arvomaailman muuttuminen heijastuu myös urheiluun. Viimeisten vuosien aikana yhteiskunnan eri osa-alueilla on puututtu entistä tarkemmin esimerkiksi epäasialliseen käyttäytymiseen. Ilmiö on näkynyt myös urheilussa. Tapauksia, joissa on todettu tai väitetty tapahtuneen epäasiallista käyttäytymistä, on Suomessakin noussut esiin eri urheilulajeista niin seura- kuin järjestötasoltakin. Toinen ajankohtainen yhteiskunnallinen aihe, jonka voi mainita esimerkkinä, on transihmisten oikeuksiin liittyvä keskustelu. Uskon tämän olevan kysymys, joka tulee koskettamaan myös urheilua jatkossa yhä enemmän. Koronapandemia luonnollisesti vaikutti urheiluun suuresti ja sen myötä nousi esiin oikeudellisia kysymyksiä, joita tuskin oli osattu ennakoida. Myös Ukrainan sota ja venäläisten urheilijoiden oikeus osallistua kansainväliseen kilpailutoimintaan on ajankohtainen kysymys.
Urheiluoikeudessa on luonnollisesti myös tiettyjä ”ikuisuuskysymyksiä”, jotka pysyvät aina ajankohtaisina, kuten doping.”
Minkälaisia erityispiirteitä urheilutoimialan sopimuksiin liittyy?
Tapio Rantala: ”Urheilutoimialan sopimuksissa, kuten tietysti minkä tahansa alan sopimuksissa, on tärkeintä se, että sopimus on selkeä ja siitä ilmenee, mitä on sovittu. Urheilu poikkeaa muusta elinkeinoelämästä siten, että urheiluun liittyy hyvin paljon alan itsesääntelyä, jonka noudattamista urheilun lajijärjestöt ja niiden alla toimivat toimielimet itse valvovat. Urheilun sopimukset on laadittava niin, että urheilun piirissä toimivat henkilöt ja yhteisöt ovat pätevästi sitoutuneet sääntöjen noudattamiseen ja niiden rikkomisesta aiheutuviin seuraamuksiin.
Ammattimaisessa urheilussa huomioon on otettava myös mm. työlainsäädännön asettamat vaatimukset. Oman haasteensa tuo se, että työlainsäädäntö on laadittu niin sanottua perinteistä työelämää silmällä pitäen, kun taas huippu-urheilu on kausiluonteista ja etenkin kilpailukaudella varsin kokonaisvaltaista tekemistä.
Tavalliseen työelämään verrattuna urheilussa on erilaista esimerkiksi se, että pelaajia siirtyy seuroista ja sarjoista toiseen. Näihin voi liittyä suuri taloudellinen intressi. Sopimuksissa on syytä kiinnittää erityistä huomiota ehtoihin, joissa määrätään sopimuksen pituudesta ja siihen liittyvistä optioista.
Sosiaalisen median merkityksen kasvun myötä myös ehdot, joissa määrätään, mitä yhteistyökumppaneita urheilijalla voi olla omaan lukuunsa ja mitä velvollisuuksia urheilijalla on suhteessa seuran tai lajiliiton yhteistyökumppaneihin, ovat muodostuneet tärkeiksi. Vastaavasti siitä, miten seura, lajiliitto tai niiden yhteistyökumppanit saavat hyödyntää urheilijan henkilöbrändiä omassa markkinoinnissaan, on syytä sopia selkeästi.”
Toivatko koronavuodet sopimuksiin jotain uusia lausekkeita?
Tapio Rantala: Kyllä, urheiluseurojen ja lajiliittojen olisi hyvä käydä sopimusmallinsa läpi ja päivittää ne, elleivät ole niin vielä koronapandemian jälkeen tehneet. Keskeiset ehdot, joihin on syytä kiinnittää huomiota, koskevat luonnollisestikin sitä, miten toimitaan, jos kilpailutoiminta pandemian tai muun vastaavan tilanteen vuoksi keskeytyy tai rajoittuu, kuten monessa lajissa kävi esimerkiksi vuonna 2020.
Kuinka suurta osaa päivittäisestä työstäsi urheiluoikeus koskettaa?
Tapio Rantala: ”Urheiluoikeudellisia toimeksiantoja tulee sisään aika ajoin, mutta päivittäinen työni keskittyy pääasiallisesti yritys- ja yhteisöasiakkaiden juridiseen neuvontaan. Lindfors & Co tunnetaan yhtenä Suomen parhaista erimielisyyksien ratkaisemiseen erikoistuneista asianajotoimistoista. Neuvomme asiakkaitamme myös muissa niiden liiketoimintaa koskettavissa oikeudellisissa asioissa, kuten yrityskaupoissa, yhtiöoikeudellisissa asioissa, sopimusasioissa, työsuhdeasioissa ja immateriaalioikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Omaan erityisosaamisalueeseeni kuuluu myös osuuskuntaoikeus.
Toimin päätyöni ohella muutamissa urheiluoikeuden piiriin kuuluvissa luottamustehtävissä. Olen mm. Urheilun oikeusturvalautakunnan jäsen sekä Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitovaliokunnan varapuheenjohtaja. Aiemmin olen toiminut kurinpitopäällikkönä pesäpallossa.”
Miten hyödynnätte yhteistyötä Helsinki Seagullsin kanssa?
Tapio Rantala: ”Meille yhteistyö Seagullsin kanssa on kunnia-asia. Haluamme olla mukana tukemassa helsinkiläistä huippukoripalloa ja olemme ylpeitä siitä, että Seagulls luottaa lakiasioissaan meihin. Tekemällä sitä, missä me olemme huippuja, haluamme mahdollistaa osaltamme sen, että Seagulls voi lakipykälien selvittelyn sijaan keskittyä siihen, missä he ovat huippuja – eli koripalloiluun. Emme siis hae yhteistyöstä ensisijaisti hyötyä itsellemme. Olemme kuitenkin saamamme positiivisen palautteen myötä huomanneet, että panostustamme Seagullsin hyväksi arvostetaan asiakaskunnassamme, mikä on luonnollisesti erittäin arvokas asia meille.”